Tips voor het gebruik van uw natuursteen

Hieronder volgen een aantal tips voor het gebruik van uw natuursteen die de levensduur zullen verlengen.

Een goede en schone mat voor de deur.
Zorg voor een goede mat voor de deur. Een droogloopmat heeft de voorkeur en vangt het ergste vuil en het meeste zand goed op. Dit is een belangrijke bijdrage aan de houdbaarheid van uw natuursteen.

Tip!
Let erop dat u regelmatig uw mat schoonmaakt, een vuile mat kan immers geen schone schoenen leveren.

Houd de vloer stof- en zandvrij
Met een vloerwisser of een stofzuiger kunt u de vloer goed zandvrij houden. Zand is in veel gevallen harder dan het natuursteen. Wanneer u over zand heenloopt krast u met het zand in het oppervlak, en veel krasjes naast elkaar veroorzaken een doffe plek.

Stofzuigermonden kunnen krassen veroorzaken als de beschermende haren versleten zijn. Vervang deze tijdig!

Gebruik bescherming onder de poten van uw meubelen
Veel meubelen hebben harde poten, soms van gehard plastic of metaal. Door deze van beschermende noppen of stoffen te voorzien, voorkomt u schade aan uw vloer. Let er wel op dat u eens in de paar maanden controleert of deze noppen nog goed vast zitten of versleten zijn. U kunt deze middelen bij uw doe-het-zelf zaak of meubelhandel vinden.

Vermijd contact met zuur
Zuur etst in kalkhoudende natuursteensoorten in op de aanwezige mineralen. U kunt schade beperken door het zuur op te deppen. voor meer informatie zie ook Eerste hulp bij ongelukken

Dweil niet te nat
Klamvochtig dweilen heeft de voorkeur, in water zitten ook mineralen zoals kalk, die zich aan uw vloer kunnen hechten en verruwen waardoor vuil eerder kans maakt.

Dweil met de juiste middelen
Ieder type natuursteen heeft een eigen gebruiksaanwijzing. Zo is een dweilwas die goed is voor een leisteen, niet aan te raden voor een gezoete of gepolijste marmer. Het geeft dan vaak een kunstmatige uitstraling. Door op het etiket te kijken kunt u achterhalen of er een was in het middel zit. Als er staat dat het ‘een glanzende film achterlaat’ is er al sprake van een was.

Een neutrale niet-vettige maar voedende zeep heeft bijvoorbeeld voor marmer de voorkeur.

Vragen? Veel bijkomende schade kan worden voorkomen als mensen zich goed laten informeren. Wanneer u twijfelt over het onderhoud van uw natuursteen of het gebruik ervan, neemt u dan vooral contact met ons op! Voorkomen is altijd beter dan genezen.

Heeft u nog vragen over natuursteen onderhoud? Neem dan contact met ons op.