Marmer Polijsten

Voor wie behoefte heeft aan een flink stuk tekst over alle facetten die komen kijken bij het polijsten van marmer; u kunt hieronder uw hart ophalen.

Maar voordat we over het polijsten zelf vertellen is het wellicht handig om het in het begin even kort te hebben over wat marmer nu eigenlijk is.

Wat is marmer

Marmer, een term afkomstig uit het Grieks dat "glanzende steen" betekend, is een zogenaamd metamorf gesteente.

Dat wil eigenlijk niets anders zeggen dan dat het onder zeer grote druk en hitte van een kalksteen is veranderd naar wat we marmer noemen.

Marmer wordt over heel de wereld gewonnen. Er zijn marmersoorten in alle kleuren van de regenboog en in verschillende hardheden. De prijs van marmer kan per soort zeer verschillen.

Verschillende soorten marmer

Heeft u reeds een vraag? Bel:

Bellen

of gebruik ons contactpagina

Kenmerken van marmer in de praktijk:

Het is zacht, dat houdt in dat het materiaal gevoelig is voor krassen.

Een vloer van marmer:
Als er zand op de vloer ligt en u loopt over dat zand heen dan veroorzaakt u krasjes of als u een stoelpoot hebt zonder goede viltjes krijgt u al snel krassen.

Een aanrecht van marmer:
Als u een marmeren aanrecht heeft en u schiet uit met een vork of mes dan heeft u vaak een kras veroorzaakt. Hetzelfde geldt voor ruwe borden of bekers die u over het aanrecht schuift.

Deze krasgevoeligheid kan niet worden opgeheven.

Het kan niet tegen zuren:

In marmer zit zoals aangeven kalk. Iedere vorm van zuur, of het nu koolzuur uit frisdrank is zoals cola of spa-rood, of zuur in sappen of alcohol (bijvoorbeeld wijn) zullen vlekken in het materiaal veroorzaken. Dit uit zich dan in verkleuringen vaak witter uitgeslagen en doffe plekken.

Een vloer van marmer:
Per ongeluk een glas met drinken laten vallen of bij het schoonmaken met bijvoorbeeld antikal of chloor vloeistof laten morsen op de tegels zal doffe vlekken veroorzaken.

Een aanrecht van marmer:
Knoeien op het aanrecht met zuren uit etenswaar of drinken als ook het lekken van bijvoorbeeld de ontkalker van het koffiezetapparaat zal het marmer vaak direct ontsieren.

Gaten en scheuren

Scheuren : Soms heeft een vloer of aanrecht onder grote spanning gestaan door het werken van de woning. Er ontstaan dan scheuren in het materiaal die – mits breed genoeg- opgevuld kunnen worden.

Gaten: Bijvoorbeeld veroorzaakt door valschade kunnen vaak worden opgevuld met een twee-componenten hars die speciaal op kleur wordt gemaakt.

Verkleuringen:

Sommige marmersoorten bevatten mineralen die kunnen roesten. Door jarenlang gebruik, vocht of door een erg natte bewerking kan het materiaal verkleuren met roestkleurige vlekken en tinten. Soms is ook een koperen of houten pot die door vocht is gaan" lekken" de oorzaak van de verkleuring.

Of een verkleuring uit het materiaal te halen is, is afhankelijk van de oorzaak en de hoe lang de vlek al in het materiaal zit.

Heeft u een van deze problemen? Bel:

Bellen

of gebruik ons contactformulier

Om een indruk te geven uit de praktijk heb ik voor u een video opgenomen

Geen zin meer om te lezen? Bekijk dan deze video van ongeveer 10 minuten.

Wat wordt er bedoeld met marmer polijsten

Marmer polijsten is een glans herstellende techniek die geen hoogteverschillen of diepe krassen ut het materiaal haalt. Een gepolijste vloer of aanrecht bevat dus nog steeds krassen zij het dat ze minder opvallen. Ondanks dat is de glans na het polijsten wel voor 80-90% hersteld.

Het polijsten is in de meeste gevallen een bewerking die qua kosten en baten de verwachtingen prima vervuld. Verreweg de meeste klanten vinden een kras hier en daar niet zo een probleem zolang de glans maar mooi is.

Waarom polijsten van marmer ipv schuren?

Doorgaans schuren we alleen vloeren als er sprake is van extreme schade in de vorm van krassen of als er sprake is van hinderlijke hoogteverschillen tussen de tegels onderling. Daarbij is schuren ook veel kostbaarder dan polijsten en ook is de snelheid waarmee een vloer kan worden opgeleverd vele malen kleiner dan wanneer we de vloer schuren.

Handig om te weten:

Ten eerste: sommige vloeren zullen mogelijk een klein waasje/sluiertje geven na het bewerken van de vloer, dit is een klein beetje vocht dat is achtergebleven bij het polijsten van het marmer. Dit waasje dweilt u doorgaans in enkele weken weg. Overigens gebeurd dit maar bij een zeer klein gedeelte van de vloeren.

Ten tweede: een klein deel van de marmeren vloeren hebben een structuur (tekening in de tegel) die opvallend is door zijn afwijking van kleur of hardheid. Dat kan resulteren in dat de vloer na het bewerken een meer opvallende structuur kan hebben in het strijklicht. Dit komt omdat de hardere delen in deze structuur iets anders zullen glanzen dan de rest van de tegel. De meeste klanten vinden dat overigens mooi. Wanneer we inschatten dat dit bij uw vloer ook het geval is maken we altijd eerst een proefstuk.

Welke methoden zijn er om marmer te polijsten

We kennen drie methodes om marmer te polijsten, sommige van deze methodes combineren we om het mooiste resultaat te krijgen.

1. Het kristalliseren
Dit is een methode die samen met een boenmachine een boen-pad en een vloeistof (vaak een combinatie van een was en een zuur) de vloer bewerkt. Laat doorgaans een stevige glans achter. Door de was is de levensduur mogelijk niet optimaal.

2. Het polijsten met polijstpads
Deze methode gebruikt een boenmachine, polijstpads in verschillende grofheden, waterzuiger en water. Er worden geen hulpstoffen gebruikt en de ontstane glans is die van het natuursteen zelf.

3. Het polijsten met een polijstpoeder
Wordt gedaan met een boenmachine, polijstpads, water, polijstpoeder en eventueel een waterzuiger. Er wordt een remineraliseerpoeder gebruikt om de vloer van een maximale (hoog)glans te voorzien. Deze methode wordt meestal als aanvulling op het polijsten met polijstpads (nr2) gebruikt om een maximaal effect te verkrijgen.

Wat is de meest gebruikte methode

Voor de meeste vloeren is het polijsten met polijstpads voldoende, er kan namelijk met polijstpads gekozen worden uit diverse glanssoorten van zacht glanzend tot sterk glanzend. Omdat het mogelijk is om zonder te schuren te kiezen voor een glans is het een gewilde methodiek die keer op keer een mooi resultaat geeft.

Uw marmer laten polijsten? Bel:

Bellen

of gebruik ons contactpagina

Hoe gaat het polijsten van marmer in zijn werk.

1. Afplakken
De wanden en ook eventuele meubelen worden met een statische folie met daaraan een plakrand afgeplakt. De hoogte van de folie is ongeveer 50 cm. Met deze folie voorkomen we dat spatjes van het reinigen of polijsten op uw spullen terechtkomen.

2. Het reinigen van het marmer
We gebruiken hiervoor een sterk reinigingsmiddel om oude waslagen en vetten op te lossen, een boenmachine en reinigingspad, een waterzuiger en een borstel voor de voegen. We halen zo oude waslagen en vervuiling van de vloer, met de borstel gaan we de voegen door om deze maximaal schoon te krijgen. Soms moet het reinigen meerdere malen worden herhaald voordat de vloer maximaal schoon is geworden. Het kan zijn dat niet alle verkleuringen in voegen of natuursteen helemaal te verwijderen is. In de regel is er dan vaak al een behoorlijk tint verschil te zien. Soms blijkt na het reinigen pas hoe erg een vloer er aan toe is, veel dweillagen (bestaande uit zeep en wassoorten) verhullen deels de slijtage van het marmer.

U hoeft hier niet van te schrikken.

3. Het polijsten

Het polijsten van het marmer eerste stap

Afhankelijk van de staat van het materiaal wordt het marmer nu eerst met een vrij grove pad bewerkt. Dit haalt de meest oppervlakkige krasjes uit het materiaal en zorgt uiteindelijk voor een egaal eindresultaat. De vloer is hierna behoorlijk dof. Zoals al eerder beschreven zullen diepe krassen en hoogteverschillen ook met deze grove stap niet uit het marmer gehaald worden.

Het polijsten van het marmer tweede stap

De vervolgstap geeft het marmer een zachte maar duidelijke glans. Dit is wat meestal gezoet wordt genoemd. Als we de vloer in deze staat laten is het verstandig om de vloer ook nog te impregneren. Een gezoete marmer heeft, omdat het marmer een wat minder glad oppervlak heeft, een iets poreuzer karakter dan zijn hoogglanzende tegenhanger.

Polijsten van het marmer derde stap

Deze stap geeft het marmer al een zeer stevige glans, het is nog net geen hoogglans maar komt al aardig in de buurt.

Polijsten van het marmer vierde stap met polijstpoeder

Het polijsten van het marmer met een polijstpoeder geeft het marmer zijn maximaal haalbare glans. Uw vloer ziet er nu zeer sterk spiegelend uit.

4. Impregneren

Uw marmer wordt vaak ook nog van een impregneerlaag voorzien. Bij niet donkere natuursteensoorten droogt het materiaal in een uurtje op en is het direct beloopbaar. Maar andere donkere natuursteensoorten worden voorzien van een impregneermiddel dat de kleur intensiveert, dit heeft veel meer droogtijd nodig en het kan in dat geval wel tot 24 uur duren tot een vloer helemaal beloopbaar is.

Na het polijsten van het marmer

Na het polijsten van het marmer kunt u (indien impregneermiddel droog is ) het meteen weer inrichten. Wel adviseren wij u de eerste 48 uur geen kleden neer te leggen en ook in die periode nog niet te dweilen i.v.m. het uitharden van de beschermlaag.

Dagelijks onderhoud

Zorg ervoor dat de vloer vrij blijft van zand, beter is het iedere dag te vegen/stofzuigen dan te dweilen. Uw stofzuiger kan krassen veroorzaken op de vloer als de haren van de stofzuigermond niet lang genoeg zijn, controleer deze dan ook regelmatig. Een goede droogloopmat doet wonderen.

Wekelijks onderhoud

In dweilwater zit naast zeep ook kalk, dit kan in de loop der jaren op de vloer achterblijven. Om de snelheid waarmee een dweil-laag zich opbouwt te beperken (en dus het uiterlijk van de vloer zo lang mogelijk mooi te houden) raden wij aan de vloer niet vaker dan een á twee keer in de 14 dagen te dweilen met een klam vochtige dweil.

Heeft u een vraag? Bel:

Bellen

of gebruik onze contactpagina