Hardsteen onderhoud

In Nederland wordt doorgaans het hardsteen bijna nooit ruw maar veelal gezoet of gepolijst opgelevert. Na verloop van tijd zal de steen slijten en zullen er krasjes ontstaan en komen er door gebruik en ongelukjes witte vlekken in. Hardsteen onderhoud kan al deze verschijnselen goed herstellen of nagenoeg onzichtbaar te maken. Over het algemeen wordt er eens in de paar jaar professioneel hardsteen onderhoud uitgevoerd.

Over hardsteen

Hardsteen is een grijze soms iets bruin ogende natuursteensoort die hoe verder het wordt gepolijst steeds donkerder wordt. In Nederland werd vroeger veel Belgisch hardsteen gebruikt. Veel van dit materiaal is tegenwoordig nog te zien in bijvoorbeeld de vloeren en trapdelen van kerken. Ook wordt tegenwoordig gebruik gemaakt van hardsteen/blauwsteen soorten uit andere landen zoals China. Hardsteen onderhoud wordt zowel in bedrijfspanden als particuliere woningen toegepast.

Zonder hardsteen onderhoud zien we al snel dat iedere kras wit uitslaat. Na verloop van tijd zien we dan een witte-lichtgrijze loop ontstaan in de steen. Wanneer hardsteen onderhoud wel wordt uitgevoerd worden de beschadigingen onderdeel van die uitstraling. Dat kan bijvoorbeeld door naast professioneel onderhoud met een voedende zeep te dweilen. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de kerkvloeren met hun door gebruik uitgesleten vloeren en trappen met een heel karakteristieke uitstraling. Deze vloeren zijn niet krasvrij, maar door het intensieve gebruik en door het juiste hardsteen onderhoud blijft een dergelijke vloer toch prachtig.

Redenen om hardsteen onderhoud uit te voeren

Hardsteen is een kwetsbaar materiaal dat natuurlijk af en toe professioneel moet worden bewerkt. De meest voorkomende redenen om hardsteen onderhoud uit te voeren zijn:

  • Witte vlekken in hardsteen: Hardsteen kan niet tegen zuren. Door zuren komen er witte vlekken in het materiaal die vaak ook ruwer aanvoelen. De glans is vaak op deze plekken ook verstoord geraakt. Alleen dweilen of voeden van de vlek met een olie heeft doorgaans geen zin. De vlek blijft zichtbaar.
  • Krassen in het hardsteen: Er komen door gebruik steeds meer krassen in het materiaal. De oppervlakkige krassen in hardsteen kunt u vaak met het juiste dweilmiddel camoufleren. Diepe krassen blijven zichtbaar ook na dweilen.
  • Slijtage in harsteen: Dit wordt ook wel de loop in het natuursteen genoemd, dit is een door gebruik gevormde slijtage in de vloer. Hoe intensiever een vloer of vloerdeel wordt gebruikt, hoe eerder op dat gedeelte slijtage zichtbaar zal worden.

Methodes voor het hardsteen onderhoud

Doorgaans worden de volgende methodes gebruikt voor het hardsteen onderhoud

  • Hardsteen professioneel reinigenNet als andere natuursteensoorten kan ook hardsteen met een dieptereiniger worden behandeld. Als de vloer jarenlang gedweild is met een voedend dweilmiddel dan zal deze na het diepte reinigen vele male lichter worden. Na het professioneel reinigen zijn de volgende methodes voor hardsteen onderhoud nog mogelijk:
  • Hardsteen polijsten met een poeder of met diamantgebonden padsHierdoor worden oppervlakkige krassen nagenoeg onzichtbaar en krijgt het hardsteen een sterke glans en wordt donker van tint.
  • Hardsteen zoeten met diamant-gebonden rotatie padsDoor de steen zeer licht te polijsten middels speciale diamant rotatiepads worden de meeste oppervlakkige krassen nagenoeg onzichtbaar. De steen wordt matig donker van tint.
  • Hardsteen schuren Hardsteen is natuurlijk ook te schuren, de tegels worden onderling aan elkaar gelijk geslepen. De vloer kan zowel gezoet als glanzend worden opgeleverd.
  • Hardsteen impregneren met een kleur-verdiepende olie. Dit is een efficiënte manier om het hardsteen te beschermen en tegelijkertijd nog wat donkerder te maken. Deze beschermlaag vergemakkelijkt het onderhoud en is goed bij te houden door middel van een speciaal dweilmiddel.

Samenvatting hardsteen onderhoud:

Hardsteen is een kwetsbaar materiaal en het hardsteen onderhoud wordt doorgaans dan ook eens in de paar jaar uitgevoert.  Met het professioneel hardsteen onderhoud worden de meeste krassen zonder te slijpen onzichtbaar en kan de steen zowel gezoet als sterkglanzend worden opgeleverd. Ook is het mogelijk om hardsteen te beschermen middels een kleurverdiepende impregneerlaag.

De volgende onderwerpen uit het naslagwerk zijn mogelijk ook relevant
Marmer schoonmaken
Marmer polijsten
Marmer zoeten
Marmer kristalliseren
Marmer reinigingsmiddel

natuursteenonderhoud