Marmer schoonmaken

Wij kunnen uw vloer eens goed onderhanden nemen en hem weer helemaal schoon en fris maken. Maar we geven u natuurlijk ook graag informatie waarmee u zelf ook al verder kunt met het schoonmaken van marmer.

Het dagelijks onderhoud van uw marmeren vloer

In de eerste plaats is het belangrijk dat u het oppervlak natuurlijk vrij maakt van vetten, stof, zand, steentjes e.d. Een goede mat voor de deur, bij voorkeur een schoonloopmat is hierbij van groot belang. Zo blijft u de eerste vervuiling en beschadigingen al voor.

Uw marmeren aanrecht of werkblad reinigen.

U kunt voor het vet en vuil vrij houden van uw aanrecht een neutraal reinigingsmiddel voor marmer gebruiken. Neem het marmer af en droog het na met een doek. Gebruik nooit schuursponzen, dit in verband met krassen.  Marmer is een poreuze, zachte, kalkhoudende steen, dus krassen en vlekken en witte plekken van zuur komen veelvuldig voor. Soms is het verstandig om uw aanrecht ook te impregneren. Schrik niet van beschadigingen, na enkele jaren kunt u uw aanrecht echter weer als nieuw laten polijsten. Dat het altijd weer op te knappen is is een van de voordelen van marmer.

Marmer dweilen

Marmeren vloeren kunt u het beste niet dagelijks maar eens in de paar dagen of zelfs eens in de week dweilen. Natuurlijk kunt u onderscheidt maken tussen bijvoorbeeld de keuken en de gang en de woonkamer. U zou dan bijvoorbeeld alleen de keuken twee keer per week kunnen dweilen. Meestal is het voldoende om marmeren vloeren te dweilen met een neutrale reiniger. Soms echter heeft uw vloer een speciale waslaag die u moet onderhouden.

Hoe herkent u een dweilwas voor marmer.

In feite kunt u ervan uitgaan dat als op de omschrijving van een product staat dat het een glanzende laag achterlaat op uw marmer er sprake is van een dweilwas. Heeft uw marmeren vloer momenteel geen waslaag dan is het mogelijk het beste om dit product niet te gebruiken. U weet immers niet zeker of de waslaag goed hecht op uw vloer. Heeft u uw marmer altijd al gedweild met een dergelijk schoonmaakmiddel dan heeft uw vloer al een waslaag. Als u tevreden bent over de uitstraling van uw vloer dan kunt u gerust dweilen met dit product.  Heeft uw vloer echter onderhoud nodig in de vorm van bijvoorbeeld polijsten dan zal de waslaag van heel de vloer afgehaald moeten worden. Plaatselijk onderhoud is dan niet mogelijk. Dat heeft onder andere te maken met storende overgangen tussen de was en het gepolijste gedeelte.

De volgende onderwerpen uit het naslagwerk zijn mogelijk ook relevant
Marmer schoonmaken
Marmer polijsten
Marmer zoeten
Marmer kristalliseren
Marmer reinigingsmiddel

natuursteenonderhoud