Polijsten vloer

Polijsten van een natuurstenen vloer

Een vloer kun je op verschillende manieren polijsten. Welke methode voor uw vloer het beste is hangt af van de soort natuursteen, eventuele eerdere bewerkingen en beschadigingen. Een geruststelling is misschien dat uw vloer over het algemeen niet geschuurd hoeft te worden als u zich niet ergert aan de hoogteverschillen of als er geen overdaad aan krassen in zitten. Zelfs als u vloer erg bekrast is kan er nog veel verbetering optreden zonder het te moeten schuren. Om u een beetje inzicht te geven in de mogelijkheden volgen hier nog enkele voorbeelden van de mogelijkheden voor het polijsten van een vloer.

Een ruwe vloer polijsten

Als u bijvoorbeeld een geruwde natuursteen wilt laten polijsten, dan kan dit met zogenaamde polijstborstels. Deze laten het ruwe karakter van de vloer intact en herstellen toch de glans. Ook is het mogelijk om een dergelijke vloer met een polijstpoeder of kristalliseermiddel te behandelen. Niet alle ruwe natuursteen soorten kunnen worden gepolijst, of uw vloer te behandelen is volgens deze methode kunnen wij voor u beoordelen.

Een vloer polijsten met behulp van polijstpads

Een andere methode om de vloer te polijsten is door gebruik te maken van zogenaamde polijstpads. Deze pads hebben een speciale samenstelling waardoor ze het oppervlak heel licht polijsten. Dit geeft een mat of glanzend resultaat al naar gelang de gekozen pads voor de behandeling. Hiermee kan een vloer ook gezoet worden. Deze behandeling voor het polijsten van een vloer worden ingezet op natuurstenen vloeren met een glad oppervlak.

Een vloer polijsten met behulp van kristalliseermiddel

Een marmerachtige vloer is doorgaans ook goed te kristalliseren. Door een speciale vloeistof op de vloer aan te brengen en deze vervolgens met een kristalliseerpad op te boenen kan er een heel strak resultaat behaald worden. De vloer gaat van deze behandeling een stuk meer glanzen. Kristalliseren kan niet op alle soorten natuursteen.

Het polijsten van een vloer middels polijstpoeder

Een marmerachtige vloer kan vaak ook worden gepolijst met een poeder. De mineralen in het poeder worden geactiveerd door het te mengen met water. Met deze vloeistof wordt uw vloer vervolgens gepolijst tot er een sterke glans ontstaat. Deze behandeling kan ook op ruwe marmerachtigen.

Het polijsten van een vloer door deze te slijpen

Als een vloer wordt geslepen worden er enkele milimeters van de toplaag geschuurd. Zo verdwijnen krassen en hoogteverschillen tussen de tegels onderling. Het polijsten gebeurt met behulp van diamant segmenten in verschillende grofheden.

Een vloer kan dan zowel dof, gezoet als hoogglanzend worden gepolijst. Een ruwe marmer verliest met het slijpen dus ook zijn ruwe karakter.

De volgende onderwerpen uit het naslagwerk zijn mogelijk ook relevant
Marmer schoonmaken
Marmer polijsten
Marmer zoeten
Marmer kristalliseren
Marmer reinigingsmiddel

natuursteenonderhoud